Γυμνάσιο Ισθμίας - η Ιστορία του



Το Σχολείο μας κλείνει φέτος 20 χρόνια ζωής και λειτουργίας, εξυπηρετώντας τις ανάγκες κυρίως των μαθητών και των οικογενειών τους που προέρχονται από την παράλια ζώνη του Σαρωνικού κόλπου - που ξεκινά από το Σουσάκι και το Καλαμάκι και καταλήγει στην Αλμυρή και το Κατακάλι. Ανήκει στον δήμο Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων.

Βρίσκεται κοντά στον Ισθμό της Κορίνθου, στο Ιουστινιάνειο Τείχος και την Αρχαία Δίολκο, στο χωριό Κυράς Βρύση. Ο τόπος ταυτίζεται με το χώρο διεξαγωγής στην αρχαιότητα των Πανελληνίων Ισθμίων Αγώνων (απ’ όπου και το σχολείο μας πήρε το προσωνύμιό του), που τελούνταν προς τιμήν του Μελικέρτη Παλαίμονα. Εκτός όμως από θρησκευτικό κέντρο αφιερωμένο στο θεό Ποσειδώνα, ήταν και τόπος Πανελληνίων Συνεδρίων που έκριναν σε κρίσιμες περιστάσεις την τύχη του Ελληνισμού. Η περιοχή σήμερα παρουσιάζει αξιόλογη τουριστική κίνηση, παραμένοντας καθαρή και γραφική.

Αρχικά το Σχολείο φιλοξενήθηκε σε προκατασκευασμένες κτιριακές εγκαταστάσεις της Κοινότητας Ισθμίας, δίπλα στο σημερινό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Νοέμβρη του 2001 μεταφέρθηκε σε δικό του καινούριο κτίριο με σύγχρονες προδιαγραφές και μεγάλο προαύλιο χώρο , περιφραγμένο και μετέπειτα δενδροφυτεμένο από τους μαθητές του.

Ξεκίνησε ως μικρό επαρχιακό σχολείο με 35 περίπου μαθητές (ένα τμήμα ανά τάξη) και ελάχιστους οργανικά ανήκοντες καθηγητές , και σήμερα έχει 180 μαθητές, 9 τμήματα και μόνιμο καθηγητικό προσωπικό σχεδόν όλων των ειδικοτήτων. Διαθέτει επίσης μόνιμο βοηθητικό προσωπικό (καθαρίστρια), κυλικείο και τηλεχειριζόμενη αυλόπορτα – στην παρούσα περίοδο και φύλακα και ψυχολόγο. Φιλοξενεί το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών του Νομού και αξιοποιεί σε πρακτικό αλλά κι επιστημονικό επίπεδο τα οφέλη από τη σύμπραξη αυτή.

Πρώτος Διευθυντής του, από ιδρύσεώς του το 1995 έως και το 2007,υπήρξε ο κ. Ντάφλος Γεώργιος, Αγγλικής Φιλολογίας , ο οποίος κι εργάστηκε ακούραστα, ώστε να υλοποιηθεί το όραμα της τοπικής κοινωνίας για την ύπαρξη ενός Γυμνασίου στην περιοχή. Από το 2007 - 2011 υπηρέτησε ως Διευθυντής του ο κ. Νανόπουλος Γεώργιος, Φυσικός, από το 2011 – 2012 ο κ. Μπούζιος Δημήτριος, Φυσικός, από το 2012 - 2015 η κ. Παπαϊωάννου Παναγιώτα, Μαθηματικός και από το καλοκαίρι του 2015 τη Διεύθυνση του Σχολείου ανέλαβε η κ. Θηβαίου Βασιλική, Φιλόλογος. Από τον Αύγουστο του 2017 τη Διεύθυνση του σχολείου έχει αναλάβει ο κ. Παπαχριστοδούλου Εμμανουήλ, Θεολόγος.Κατά τα σχολικά έτη 2021-2023 τη Διεύθυνση του Σχολείου έχει η κ. Γιώτα Ελένη, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και κατά τα σχολικά έτη 2023-27 η κ. Στάμου Παναγιώτα, καθηγήτρια Αγγλικών.



Ο Τόπος μας



Το σχολείο μας βρίσκεται στην Κυράς Βρύση Ισθμίας. Γεωγραφικά η Κυράς Βρύση βρίσκεται στην Πελοπόννησο στον τέως Νομό Κορινθίας. Αυτοδιοικητικά και σύμφωνα με τις αλλαγές που επέφερε το Πρόγραμμα Καλλικράτης (Νόμος 3852/2010), η Κυράς Βρύση βρίσκεται στον Δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων .

H Κυράς Βρύση είναι μία μικρή κωμόπολη – χωριό του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων και μάλιστα σε σειρά/μέγεθος πληθυσμού 5η.

Η περιοχή ταυτίζεται με τον χώρο διεξαγωγής των αρχαίων Ισθμίων Αγώνων και του ιερού του Ποσειδώνα. Ήταν ένας από τους σημαντικότερους τόπους λατρείας.

Σύμφωνα με τον μύθο, ιδρυτής του θεσμού των Ισθμίων ήταν ο Ποσειδώνας, κατά άλλους ο Θησέας. Η ιστορία τους αρχίζει το 582 π.Χ. όταν διοργανώθηκαν για πρώτη φορά. Ξέρουμε ότι ήταν σημαντικοί αγώνες, (αν και όχι τόσο όσο οι Ολυμπιακοί Αγώνες και τα Πύθια), αφού ο Σόλων είχε τάξει σε κάθε Αθηναίο πρωταθλητή των Ισθμίων βραβείο 100 δραχμών.

Διοργανώνονταν κάθε δύο χρόνια, στα μέσα του καλοκαιριού και κρατήθηκαν μέχρι τον καιρό της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Κάθε δύο χρόνια συνέπιπταν με τους Ολυμπιακούς αγώνες.

Η διεξαγωγή των αγώνων γίνονταν από την πόλη της Κορίνθου, μέχρι το 146 π.Χ., όταν η Κόρινθος καταστράφηκε και η διεξαγωγή πέρασε στα χέρια της Σικυώνας μέχρι που να ξανακτιστεί η Κόρινθος.

Τόπος διοργάνωσης ήταν το ιερό δάσος με τα έλατα στον Ισθμό της Κορίνθου. Εκεί βρίσκονταν ο ναός του Ποσειδώνα και ο αγωνιστικός ιππόδρομος, το στάδιο, το θέατρο και ένα γυμναστήριο, το «Κράνειο». Περιελάμβαναν αγώνες γυμναστικής, δρόμου, πάλης, πυγμαχίας, παγκράτιο και πένταθλο. Αργότερα το πρόγραμμα επεκτάθηκε έτσι ώστε να συμπεριλαμβάνει και αγώνες ιππασίας και αρματοδρομίες. Αργότερα το πρόγραμμα συμπληρώθηκε έτσι ώστε να περιλαμβάνει και διαγωνισμό μουσικής, ποίησης και ρητορικής.

Η τιμητική απονομή γίνονταν με κλαδί Sambucus, και φοίνικα, αργότερα με κλαδί ελάτου.





Υποδομές



Αίθουσα Πληροφορικής

Εργαστήριο Φυσικής - Χημείας

ΕΚΦΕ

Βιβλιοθήκη

Αίθουσα Τεχνολογίας

Χώρος Εκδηλώσεων

Αίθουσα Προβολών - Μουσικής

Γήπεδο Πετοσφαίρισης

Γήπεδο Καλαθοσφαίρισης